Wij heten allen graag welkom bij de jaarbijeenkomst van de NWA Route Levend Verleden op vrijdag 25 oktober! De bijeenkomst zal de hele dag duren (10:00 – 17:00) en wordt afgesloten met een gezellige borrel.
Locatie: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 2, 1018TZ Amsterdam
Hoogtepunten van de dag
COHERENT project: Ontdek de eindresultaten van het COHERENT project (COllaborative HEritage REsearch and iNTervention design: towards future-oriented food traditions, garment collections, and war sites).
Het project bestaat uit drie subprojecten:
- Rethinking the place of meat in religious traditions through ritual intervention
Een rollade met Kerstmis, de rituele slachting van een schaap bij het Offerfeest en een buurtbarbecue met hamburgers om de zomer in te luiden. Voor veel mensen horen feest en vlees bij elkaar. Vleesconsumptie neemt in tal van tradities en rituelen een centrale en gewaardeerde plaats in. Tegelijkertijd is het eten van vlees op het huidige niveau een bron van veel milieu- en gezondheidsproblemen. Er zijn dan ook tal van redenen om het eten van vlees bij feestelijke gelegenheden te heroverwegen.
Het afgelopen jaar werd door een interdisciplinaire onderzoeksgroep, samen met participanten, gewerkt aan een bijzonder project. Doel was om te onderzoeken wat het potentieel is van interventies bij het ondersteunen van de transitie richting meer gezonde en duurzame voedingspraktijken. Een belangrijk uitgangspunt was het idee dat geritualiseerd gedrag verandering kan belemmeren, maar juist ook kan versnellen.
De onderzoekers zullen een sneak preview bieden van het (nog officieel te verschijnen) wetenschappelijk artikel. Hierin zijn de resultaten van een ‘Living Lab’ met studenten cultureel erfgoed verwerkt. Daarnaast wordt een handelingskader gepresenteerd. Het eten van vlees is in (familie)gezelschappen soms een ongemakkelijk en beladen onderwerp van gesprek, zeker in de context van tradities. Het ontwikkelde handelingskader is voor iedereen die dit herkent en zich (handelings)verlegen voelt in dergelijke situaties. Het moet inspiratie en handvatten bieden voor wat je kunt doen. Aanwezigen op 25 okt. krijgen een gedrukt exemplaar van het handelingskader in de vorm van een leporello. Na de bijeenkomst wordt een digitale versie online gezet.
Met dank aan: Moos Koning (WUR), Mijs Besseling (RWA), Hester Dibbits (RWA, AHK), Hilje van der Horst (WUR), Peter-Ben Smit (UU, VU), Mirella Klomp (PThU), NWA Route Levend Verleden, NWO, Partners Melissa Korn (ikeetcultuur), Lotte Sluiter (studio Lotte Sluiter) en student-assistent Femke Oudejans (RWA). - Localising global garment biographies (presentatie in het Engels)
Localizing Global Garment Biographies has allowed for experimental research, focusing on the heritage values that shape the everyday garments we wear. Currently, global garment value chains are unsustainable and in urgent need of reform. Recognizing the effort involved in the production of our garments is a critical first step towards changing the way we produce, use and discard them. In our presentation we take you along on the journey we have made, a consortium encompassing diverse project partners in the Netherlands and in India, which includes vocational, applied and academic institutes, a museum, NGOs, as well as a company. Our journey has centered on a T-shirt, on its design, production, and on how it has become part of the lives of its users. Inspired by the past, worn in the now, and perhaps to be reinvented in the future, this T-shirt constitutes living history. The project outputs aim at our audiences rethinking how they relate to their own clothes and the told and untold tales these carry. - Citizens Perspective on the Atlantikwall
Dit project heeft tot doel te onderzoeken hoe verhalen over de Atlantikwall kunnen worden gebruikt om toekomstperspectieven van deze gebouwde relikwieën in het stadslandschap van Den Haag te presenteren, te bespreken en te ontwerpen. Het onderzoek combineert historische informatie over de Atlantikwall met ideeën van belanghebbenden en burgers voor hun leefomgeving. De verzamelde gegevens worden verwerkt in een landschapsbiografische analyse van de Atlantikwall en gebruikt om samen met studenten tot een toekomstgericht ontwerp van de lokale leefomgeving te komen.
Co-creatie sessie: Werk samen aan de verkenning van het nieuwe ORC-thema voor 2026.
In 2025 worden alle routes in de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) opnieuw uitgenodigd om een thema in te dienen als onderdeel van de Call for Propopsal NWA-ORC2026. Voor elk thema is een bedrag van 6,75m gealloceerd om 1 groot project voor een periode van 6-8 jaar te ondersteunen. Belangrijke aspecten van zo’n thema zijn dat het (a) inter- en transdisciplinair onderzoek uitnodigt, (b) partijen vanuit het de brede kennisketen aantrekt, (c) venieuwend van karakter is, (d) direct aansluit op de NWA clustervragen en de route portfolio en gamechangers, (e) de maatschappij direct betrekt en bediend. Het thema dat wij in 2023 ontwikkelden voor de regeling NWA-ORC 2024 was “Plaatsen van Waarden. Contextbewust onderhandelen over de toekomst van historisch beladen plekken“.
Op 25 oktober 2024 starten wij als route management en stuurgroep de verkenning voor een nieuw thema. We willen van onderzoekers en maatschappelijke partners in het brede erfgoed- en geschiedenis veld horen welke thema’s er spelen die in aanmerking komen voor doorontwikkeling, en ideeen ophalen over de mogelijke positionering van zo’n thema. Er zullen korte pitches zijn van de eerste initiatieven, maar bovenal gaan wij in de co-creatie sessie zorgen voor uitwisseling en interactie. Kom ook, en denk mee over toekomstige projectfinanciering.
Programma
10:00- opening van de bijeenkomst
10:30- eindresultaten COHERENT project
12:45- lunch
13:30- co-creatie sessie: Werk samen aan de verkenning van het nieuwe ORC-thema voor 2026.
15:15- open ruimte nieuwe projecten en initiatieven
16:00- vega borrel
Het evenement is een geweldige gelegenheid om onderzoek in het culturele erfgoedveld te verkennen, je stem te laten horen voor de richting van de route in de komende jaren, en natuurlijk om te netwerken!
De voertaal van de bijeenkomst is Nederlands, maar Engelse bijdragen zijn welkom.